Met Koopman op pad

Is een gezamenlijke rubriek van elim-drenthe.nl en dehoogevener.nl

Hoogeveen – Heel bijzonder wat we als team van “met Koopman op pad” allemaal tegen komen. Met “Koopman op pad” is naar een initiatief van Peter Aalders en Roelof Koopman die wekelijks van een leuk of actueel onderwerp een korte reportage maken die dan via de websites www.elim-drenthe.nl en www.dehoogevener.nl en de facebookpagina’s van “met Koopman op pad”, Elim Drenthe Nieuws en de Hoogevener worden gepubliceerd. (Natuurlijk in het Drentse Dialect)Heeft u suggesties voor leuke of interessante onderwerpen, mail deze dan naar elim@aaldersit.nl
Deel 14.
Harry Boertien de laatste der Mohikanen.
ELIM – TNT-Post heeft in 2010 besloten alle full-time-postboden te ontslaan. Het zal u niet zijn ontgaan. Het ging om zeker 14.000 mensen. Een postbode was vroeger nog “iemand”. Het waren altijd mannen. Mannen in uniform, voorzien van koperen knopen met een indrukkende pet op (met het embleem van de PTT), heel vaak ook nog met een snor.

Door en door betrouwbaar; het waren immers overheidsdienaren. Het leek een baan “voor het leven” en meestal was dat ook zo. Ze deden een beetje denken aan een politieagent maar dan meestal veel vriendelijker, je hoefde er niet bang voor te zijn! Ze brachten de post in die jaren nog twee keer per dag rond, ‘s morgens en ‘s middags en dat, terwijl er eigenlijk bij lange na niet zoveel post was als tegenwoordig, ook al is die hoeveelheid inmiddels alweer wat geslonken door de komst van internet. Als je iemand een brief wilde sturen, hoefde je er geen straatnaam onder te zetten, laat staan een postcode.

Je plaatste gewoon de naam of roepnaam van de geadresseerde en dan kwam het in orde. Ook de kosten vielen alles mee. Op een ansichtkaart (met maximaal vijf woorden erop) hoefde niet meer dan een postzegel van twee cent. Alleen …. De ansichtkaart zelf kostte toen al een dubbeltje! Postbode Harry Boertien uit Hollandscheveld is een van de laatste der Mohikanen. Harry kan prachtig vertellen over zijn vele dienst jaren bij de post en doet dat in de wekelijkse video rubriek “met Koopman op pad”. 

DEEL 13.
Met Koopman op pad – “ongelijkheid in toeristenbelasting”
ELIM – We hebben het vaak over eerlijk en rechtvaardig, maar in de praktijk zijn het steeds vaker woorden zonder inhoud. Neem nu bijvoorbeeld de toeristenbelasting voor kinderen tot 18 jaar binnen en buiten de gemeente Hoogeveen. Buiten onze gemeente zijn ze vrijgesteld van de toeristenbelasting en in de gemeente moet er per nacht worden betaald per kind en volwassene. Dit treft vooral de grote gezinnen, de doelgroep van campings als Boslust in Elim.

Nu stond er vorige week al een artikel in de Telegraaf de Nederlandse camping die het moeilijk hebben. Voor de campings in de gemeente Hoogeveen komt daar nog een “schepje boven op”! “Met Koopman op pad” ging op onderzoek. De uitkomst kunt u zien in het filmpje van deze week. Deze opnames zijn gemaakt bij SVR Camping Boslust in Elim. Elke maandag komt er een nieuwe aflevering van ‘met Koopman op pad” via Facebook en diverse (digitale) Hoogeveense media

VERVOLG van Deel 12.
SamenLoop voor Hoop Succesvol afgesloten
ELIM – Het team Parel Danique uit Elim heeft na de succesvolle SamenLoop voor Hoop Elim dit jaar meegelopen op de SamenLoop voor Hoop Ameland. Er is ook in Ameland weer een fantastisch bedrag opgehaald om nog meer onderzoek naar kanker te kunnen doen. Koopman verklapt ons het bedrag in het bijbehorende filmpje.
We zijn trots op onze dorpsgenoten die zicht weer sterk hebben gemaakt tegen Kanker en hebben het leven gevierd. Het was Indrukwekkend, maar ook gezellig om als team mee te doen. Vandaag zijn de meeste wandelaars weer in Elim aangekomen. We hebben respect voor jullie! In het filmpje wat losse flodders door Koopman. Het interviewen gaat hem glad af, maar het filmen kan deze toch beter aan Aalders over laten. 
DEEL 12.
Met Koopman bij SamenLoop voor Hoop Ameland
ELIM/AMELAND – Gisteren en vandaag is de Samenloop voor Hoop in Ameland. Na het succes van de Samenloop in Elim is er een enthousiast team overgebleven die nu ook mee lopen in Ameland. Op een SamenLoop staan we stil bij kanker én vieren we het leven. Tijdens de wandelestafette zijn er muziekoptredens, een braderie en verschillende ceremonies waarbij iedereen welkom is. Zo maken ze samen het verschil.Elke SamenLoop wordt van begin tot eind georganiseerd door vrijwilligers. Vanuit ons dorp wensen we team Elim veel succes en vinden het geweldig dat ze mee doen. Het is tenslotte van levensbelang!
DEEL 11b.
ELIM – Dorpscoöperatie Hollandscheveld verbindt Vandaag deel 2 over de dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt.

DEEL 11a.
Met Koopman op pad – bij Dorps coöperatie van Hollandscheveld
ELIM – De Dorpscoöperatie Hollandscheveld verbindt is op 23 december 2014 opgericht. Precies 2 jaar en 3 maanden, nadat het bestuur van de Vereniging Hollandscheveld voor het eerst sprak over haar rol in het eventueel van onderop organiseren van zorg en welzijn.In de tussenliggende tijd heeft de werkgroep Zorg en Welzijn er hard aan gewerkt om een volwaardige dorpscoöperatie in de benen te krijgen. Inwoners willen een deel van de ondersteuningstaken op zich nemen, maar dat mag niet vrijblijvend zijn. Hier staat tegenover dat de inwoners via de dorpscoöperatie ook wat te zeggen moeten hebben over de zorg. Op 20 november 2014 werd het initiatief om een dorpscoöperatie te starten door de gemeente omarmd. De bevoegdheid om de ondersteuningstaken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te indiceren en te regelen wordt door de gemeente neergelegd bij de dorpscoöperatie.De wethouder geeft aan dat het college de dorpscoöperatie ziet als een pilot en een voorbeeld voor de andere wijken en dorpen in de gemeente. De dorpsregisseur is er gekomen. Deze kan de professionele ondersteuning en de vrijwilligershulp met elkaar verbinden en goed op elkaar afstemmen. De basis is gelegd voor een volwaardige coöperatie en hiermee voor een methode van slagvaardig handelen in het belang van de zorgbehoevende inwoners van Hollandscheveld.In Elim hebben ze Stichting Elim Vitaal & Actief voor ouderen van Elim, maar deze werken volgens de methode “Welzijn op Recept”. Het filmpje over de dorp coöperatie Hollandscheveld wordt in twee delen via internet uitgezonden. Vandaag deel 1 en de komende woensdag 4 juli deel 2.

DEEL 10b.
Met Koopman op pad – In Wijk Krakeel in Hoogeveen deel 2.
Hoogeveen – Heel bijzonder wat we als team van “met Koopman op pad” allemaal tegen komen. Neem nu bijvoorbeeld wijk Krakeel. Vorige week spraken we met Lubbert Vaartjes en hoorden we een heel positief verhaal over het realiseren van veel leuke en nuttige zaken voor Krakeel. Deze aflevering gaat hier dieper op in en worden ook de inwoners van Krakeel om hun mening gevraagd. Er komen dan verhalen boven die Roelof en Peter diep ontroeren. Zo zult u zien dat elk verhaal twee kanten heeft. Men vindt het nieuwe Krakeel doorgaans prachtig, maar achter de voordeuren spelen toch zaken, die je zo niet aan het mooie Krakeel zou toeschrijven. Kijk deze uitzending en oordeel zelf.
DEEL 10a.
Met Koopman op pad – Lubbert Vaartjes over wijk Krakeel deel 1.
Wijk Krakeel is daar een goed voorbeeld van. Het is geweldig wat daar allemaal is gerealiseerd, maar er spelen ook zaken die bewoners zorgen baren. Wie kan ons daar nu beter over vertellen dan Lubbert Vaartjes. Hij wordt respectvol wel eens de burgemeester van Krakeel genoemd. Dit videoverslag is een tweeluik. Dit keer zijn we bij Lubbert op de koffie en volgende week gaan Koopman en Vaartjes de wijk in.
DEEL 9.
Met Koopman op pad – Bethesda moet volwaardig blijven.
Dat vindt ook ‘met Koopman op pad’. Als het besluit van Treant wordt doorgevoerd, zijn de afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde in Hoogeveen vanaf september dicht. Ook ‘met Koopman op pad’ is het zat en bezorgd over de beslissingen van Zorggroep Treant en verzoeken hen dan ook hun plannen terug te draaien. Middels dit filmpje wil de redactie het protest nog een extra zetje geven. Naast luchtige onderwerpen springt deze wekelijkse videorubriek ook in actuele zaken. Elke maandag komt er een nieuwe video die via www.elim-drenthe en de facebookpagina’s van ‘met Koopman op Pad’ ‘Elim Drenthe Nieuws worden gedeeld. Vorige week hadden we het tweeluik met Harm Kleiman. De video is in totaal door meer dan 3000 mensen bekeken en daar is de redactie met recht blij mee.

DEEL 8b.
Deel twee van Koopman op pad bij Harm Kleiman Kleimanover over zijn boekje van Elim noar ‘t Ogeveine.
Elim – Naar deel 1 hebben erg veel Drenten gekeken. Na de vele reactie die de redactie van “met Koopman op pad” heeft ontvangen, hebben jullie er van genoten en daar zijn we blij mee. Ook hebben we diverse vragen gehad waar het boekje te koop is. De tweede druk is op 1 a 2 boekjes na uitverkocht. Pas bij voldoende opgave komt er een derde druk. Deze zal omstreeks € . 17,50 gaan kosten. (Let op, alleen bij voldoende bestellingen). Hoe u kenbaar kunt maken dat u geïnteresseerd bent in zo’n boekje? Stuur een e-mail naar elim@aaldersit.nl met de tekst: interesse in het boekje van Harm Kleiman, uw naam en telefoonnummer. Wij verzamelen deze gegevens en zetten deze door richting familie Koopman. Door per mail ter reageren, gaat u daarmee akkoord. (nieuwe privacywet) . Via de Elimsite, www.elim-drenthe.nl wordt bekend gemaakt of en wanneer de boekjes herdrukt worden. Delen van de filmpjes “Met Koopman op pad” wordt zeer gewaardeerd. We hopen dat u net zo geniet van dit tweede deel als de eerste.

DEEL 8a.
Deel één van Koopman op pad bij Harm Kleiman Kleimanover over zijn boekje van Elim noar ‘t Ogeveine.
Elim – Deze keer in met Koopman op de videorubriek een gesprek met Harm Kleiman de tekenaar en verhalenverteller van het boekje van “Elim noar ’t Ogeveine”. Harm kan prachtig vertellen en maakte er prachtige tekeningen bij. Ook al stelt hij zich bescheiden op dat kan hij als geen ander. In het filmpje laat Harm ook zijn recentste schilderij van het oude ziekenhuis nog zien. We waren gezellig op de koffie bij Harm en Jannie en het is een heel leuk gesprek geworden, waar iedereen maandag a.s. van mee kan genieten.
DEEL 7b.
Nieuwlande – Aan de Brugstraat in Nieuwlande wonen Cock en Wil de Gans. Beiden geboren in Rotterdam. Ze zijn het drukke westen ontvlucht en neerstreken in Nieuwlande. Ze voelen zich helemaal opgenomen in Nieuwlande en ze zetten zich met veel liefde en enthousiasme in voor hun medemens. Dat werd intensiever toen de twee een paar jaar geleden in contact kwamen met de CS-Riders. Dat is de stichting Custodes Septentrionum, waarbij motorrijders en trikers zich inzetten voor het geluk van kinderen. Zodra het weer dit toelaat zijn ze bijna ieder weekend op stap met andere fanaten die dit geweldige doel ook als het hunne hebben gemaakt. Voor de videorubriek “met Koopman op pad” reden genoeg eens een bezoekje te brengen aan de familie Gans. Het resultaat is het kijken meer dan waard. Roelof Koopman en Peter Aalders hebben het als zeer positief ervaren en hebben diep respect voor wat deze mensen allemaal doen voor met name kinderen.
DEEL 7a.
Volgende week in Koopman op pad: Een gesprek met Cock de Gans.
DEEL 6.
Koopman op pad – Bloemencorso Elim 2018.
ELIM – Het Elimse Bloemencorso van de Siertuin vereniging Elim heeft heel wat meer inhoud en werk dan vaak wordt gedacht. In de wekelijkse videorubriek “met Koopman op pad” geven we u een inkijkje wat er achter de schermen allemaal afspeelt. Een boeiende reportage over het komende bloemencorso met enkele beelden van het vorige bloemencorso. “Met Koopman op pad” is een wekelijkse videorubriek naar een idee van Roelof Koopman en Peter Aalders. Volgende week tonen we u een zeer interessant gesprek met Cock de Gans. Wij wensen jullie vast veel kijk plezier.
DEEL 5.
Met Koopman op pad – Een betere wereld voor onze kinderen!
Een betere oplossing voor onze kinderen Het kabinet verwacht dat de CO2-uitstoot in de komende 10 jaar verder zal dalen. De grote vraag is hoe en in welk tempo? Willen we een betere wereld geven aan onze kleinkinderen dan zal er heel wat moeten gebeuren. De overheid en gemeentelijke overheden hebben de mond vol van begrippen als “groen”, “solar” “Co2 vermindering” etc. maar wat gaat er naast leuke leuzen en campagnes nu werkelijk gebeuren en wat voor oplossingen zijn er voor handen. Is de politiek bereid over haar schaduw heen te stappen en keuzes te maken voor de langere termijn met meer rendement in Co2 vermindering en een besparing op de reguliere energie? Het zal u verbazen dat we in Hoogeveen een oplossing voor handen hebben. Het betreft het bedrijf van Dick Pieters en Bart Blokzijl, E-Solarlight. In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” is er dit keer een videoverslag met Dick en Bart van E-Solarlight. Geen commercieel verkoop verhaal, maar mogelijkheden en toekomstvisie voor een ieder die minder groen voor “groen” wil inleveren en toch fors wil besparen op Co2 uitstoot. We moeten nu snel stappen maken!
DEEL 4.
Met Koopman op pad – 4 Mei dodenherdenking.
In de wekelijkse videorubriek met Koopman op pad dit keer aandacht voor de dodenherdenking 4 mei 2018 in het onderduikershol te Nieuwlande.
DEEL 3.
Met koopman op pad – De grafrechten van de Gemeente Hoogeveen.
DEEL 2.
Met Koopman op pad – Neemt de W.M.O wet onder de loep.
Hoogeveen – Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle lichtere vormen van zorg en ondersteuning (Wet maatschappelijke ondersteuning – Wmo 2015) Men presenteert dit als zorg op maat. “Dit klinkt allemaal geweldig, maar de praktijk is helaas vaak anders”, aldus Peter Aalders van Stichting Elim Vitaal en Actief. In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”, dit keer een videoverslag van de praktijk. De schrijnende situatie, waar Gea Benjamins, inwoonster van de Gemeente Hoogeveen in verzeild is geraakt. “Ik wordt er moedeloos van”, aldus Gea Benjamins.
DEEL 1.
Met Koopman op pad – Henk Dekker deelt zijn zorg!
Henk Dekker deelt zijn zorg! Special om het behoud van een uniek natuurgebied in Hollandscheveld. In de videorubriek “Met Koopman op pad”. Het hart wordt uit een van de laatste natuurgebieden van Nederland gehaald om plaats te maken voor Plas Dras Solar systeem, voor groene stroom. Henk Dekker trekt aan de bel. Alles wordt kapot gemaakt en het laatste stukje waar unieke vogels voorkomen zal worden gebruikt voor groene energie. Groene energie is prima, maar niet ten koste van een uniek natuurgebied waar nog zeldzame vogels voorkomen. Henk zal deze week praten met de politiek om deze er van te overtuigen dit plan niet ten uitvoer te brengen, in ieder geval niet in dit gebied. Henk weet waar hij het over heeft en heeft zijn verhaal verteld in de hier aangeboden videoreportage. Ook worden de bijzondere vogels, zoals hier beschreven in deze video getoond. Wie helpt Henk mee om dit unieke natuurgebied te behouden?