Oktober

Aflevering 46 2e jaargang (12 okt 2019)
Koopman op pad 'Protest tegen bezuinigingen Sociaal Domein'
HOOGEVEEN – Van alle kanten komt er protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op het Sociaal Domein. Zo was er recentelijk nog in het nieuws dat er dik vierhonderd ingevulde protest kaarten opgehaald zijn in de Hoofdstraat van Hoogeveen. Deze gevulde kruiwagen werd geparkeerd voor de tafel van B & W tijdens de algemene beschouwingen in de Hoogeveense Gemeenteraad.

Velen zeggen we NEE tegen de bezuinigingen op het Sociale Domein. Een protest was wel heel bijzonder. Deze heeft het hart van heel veel sociale Hoogeveners geraakt. Een veel gehoorde reactie was “Mooier hadden wij het niet kunnen verwoorden”.

In deze aflevering van de wekelijkse videorubriek www.koopmanoppad.nl ziet u hoe en door wie. We hopen dat deze aflevering heel veel gedeeld gaat worden op de sociaal media. Mogelijk raakt het dan ook de harten van onze bestuurders. Dat er bezuinigt moet worden kunnen we wel begrijpen, maar niet over de ruggen van de zwakkeren in de Hoogeveense samenleving.

We hebben ook een zorgplicht voor elkaar! Het gaat uiteindelijk niet om de cijfertjes maar om de mens die het treft. Mocht u behoefte hebben om te reageren op deze aflevering dan kunt u dat doen via het email adres: metkoopmanoppad@gmail.com Geef dan s.v.p wel aan of u toestemming geeft dat uw schrijven, uiteraard zonder namen e.d., mag worden gepubliceerd.
Aflevering 45 jaargang (06 okt 2019)
Stichting Actief Samenleven geeft vrijwilligers in zorg een pluim
HOOGEVEEN – Net als bij bijvoorbeeld Stichting Elim Vitaal & Actief heeft ook het bestuur van Actief Samenleven de vrijwilligers in de zorg hoog in het vaandel staan. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar in de tegenwoordige tijd en van onschatbare waarde voor onze vaak eenzame ouderen. Allemaal mensen die vaak hard hebben gewerkt voor onze welvaart en die op hun oude dag door de overheid een beetje in de steek worden gelaten.

Pensioenkortingen en allerlei versoberingen op de WMO zijn zo maar een paar voorbeelden die onze ouderen hard raken. Om alle zorgen en ongemakken even te vergeten had stichting Actief Samenleven een geweldig evenement georganiseerd en dat is kunnen we echt wel stellen een groot succes geworden. De ouderen hebben genoten van de circus in de zorg.

Echt een ouderwet stukje gezelligheid die deed terug denken naar lang vervlogen tijden. Omdat ook Koopman op pad onze ouderen een warm hart toedraagt, hebben deze een kleine samenvatting van dit geweldige evenement gemaakt. We hopen dat we in deze aflevering de aloude sfeer van vroeger even hebben kunnen terugbrengen naar vandaag. Veel kijkplezier.

Aflevering 44 jaargang (03 okt 2019)
50 jaar No Name in Koopman op pad
HOLLANDSCHEVELD – De bandleden van No Name waren vijfenveertig jaar lang nooit thuis in het weekend. Vanaf eind jaren ’60 werd er elk weekend feest gevierd door de band rondom Bertus ten Caat. Bandleden kwamen en gingen en de band had de meeste succes in de jaren ’70. Ze deden mee aan talentenjachten en speelden zelfs bij live televisie uitzendingen.

Een van de hoogtepunten was het winnen van een landelijke ABBA-look-a-like-wedstrijd op Radio 2. Na vijfenveertig jaar kwam er een stilstand bij No Name. Vorig jaar pakten de bandleden nog eenmaal de instrumenten op voor Muziek uut Veen. Dit gezamenlijke project van de Bibliotheek / Verhalenwerf, Het Podium en De Tamboer zet Hoogeveense bands uit de jaren ’60, ’70 en ’80 in de spotlight.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, daarom geeft No Name vijftig jaar na oprichting nog één keer een spetterend concert in De Tamboer! Koopman op pad had een openhartig gesprek met de heren ten Caat over de band en alles er om heen. Het is een wat langere aflevering dan gewoonlijk, maar het is het kijken meer dan waard.

Aflevering 43 jaargang (01 okt 2019)
Koopman door Stichting Bijeen nu nog geleerder!
HOOGEVEEN – Deze week 2 oktober tot en met 14 oktober 2019 is het weer de jaarlijkse Kinderboekenweek. Tijdens deze editie van de Kinderboekenweek is het thema “Op reis”. Onze bibliotheek nodigt al zijn leden, niet-leden en hun vriendjes uit om naar Bibliotheek Hoogeveen te komen en kennis te maken met alle gave boeken rondom reizen.

Toen Koopman hier kennis van nam stapte hij bij Peter in de auto om direct naar de bibliotheek in Hoogeveen te reizen, alwaar deze aflevering van “Koopman op pad” werd opgenomen. Het is weer een leuke aflevering geworden.

Veranderingen volgen elkaar razendsnel op. Wie kan daar snel op inspelen, de juiste beslissingen nemen of het goede antwoord hebben? Met z’n veertienen kan dat. De directeuren van de 13 openbare basisscholen hebben wekelijks intensief overleg. Dat gaat van uitwisseling van leerkrachten, het opvangen van zieke collega’s tot ervaringen uitwisselen op velerlei gebied. Belangrijke aandachtsgebieden, zijn ook de vorderingen van het Masterplan. Hieronder vallen o.a. opbrengstgericht werken en nieuwe vormen van lesgeven op het gebied van rekenen en taal. Het team Koopman op pad was bij de studiedag van Bijeen en… het heeft resultaat gehad. Koopman is er geleerder door geworden. Echt boeiend om te zien hoe deze mensen hun vak als onderwijzer serieus nemen en er alles aan doen om hierin te blijven groeien.