Met Koopman op pad 2019

Met koopman op pad is een gezamenlijke rubriek van

Elim-Drenthe.nl en de Hoogevener.nl

Elim/Hoogeveen – Heel bijzonder wat het team van “Met Koopman op pad” allemaal tegen komt.  En er wekelijks op uit gaan om een leuk of actuele reportage te maken. En dit alles in het Drentse dialect.

De eerdere gemaakte reportages zijn in een volledig overzicht te zien op www.koopmanoppad.nl en op de Hoogevener.nl. “Met Koopman op pad” is een initiatief van Peter Aalders en Roelof Koopman. Zondagmiddag’s worden de nieuwe video’s online gezet.Aflevering 1a  2e jaargang (6 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp
ELIM – Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp Over de Jappenkampen Toos Tavenier-Verhoef is door Roelof Koopman van “Met Koopman op pad” geïnterviewd over haar kindertijd in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. Haar vader was daar onderwijzer, maar werd al snel opgeroepen voor het leger. Uiteindelijk werd deze Nederlandse luitenant gevangen genomen. Hoe dit ervaren is door de tiener Toos Verhoef, haar broertje en moeder hoort u in deze serie van dit verhaal. Volgende week deel twee van dit verhaal.

Aflevering 1b  2e jaargang (13 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp
ELIM – December 1941, Japan begint aan zijn bloedige opmars door Zuidoost-Azië. Na hevige gevechten bemachtigen de Japanners uiteindelijk Singapore en verslaan de Engelsen. Op zoek naar een bevoorradingsroute tussen Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) werd er in 1942 een spoorlijn van 400 kilometer aangelegd tussen deze twee landen: de Birma-spoorlijn – ook wel bekend als de dodenspoorlijn.

iet alleen de bevoorrading, maar ook de verbinding met India speelde een belangrijke rol in de aanleg van de spoorlijn. De Japanners besloten krijgsgevangen en burgers te gebruiken voor de bouw van dit enorme project. 60.000 Britten, Australiërs en Nederlanders werden gebruikt als slaven. Deze krijgsgevangen, werden dag in dag uit tot het uiterste gedreven om de bouw van de spoorlijn te bespoedigen. De werkomstandigheden waren miserabel. Door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling heeft de Birma-spoorlijn het leven gekost aan meer dan 15.000 krijgsgevangen en 100.000 burgers.

In het laatste kwartaal van 1943 was de bouw van de spoorlijn af. Het was gerealiseerd in een “moordend” tempo. Een van de werkers aan deze dodenspoorlijn was de vader van de inmiddels 90 jarige Toos woon achtend in Elim.

In de wekelijkse videorubriek van “Met Koopman op pad” was vorige week deel 1 van dit tweeluik. Deel twee is het spannendste gedeelte van deze serie. Roelof Koopman weet Toos al pratend door deze periode van haar leven te loodsen. Heeft u deel 1 nog niet gezien, kijk dan via www.koopmanoppad.nl of www.dehoogevener.nl naar eerdere afleveringen.

Aflevering 2  2e jaargang (20 jan 2019)
Met Koopman op pad over komende Erflandenrun
HOOGEVEEN – Ook in 2019 komt er weer een Erflandenrun. Dit keer onder een ander bestuur dat zich georganiseerd heeft in een stichting. Kijk naar deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”.

Aflevering 3a  2e jaargang (25 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Speciale aflevering Lorenzo Snippe uit Dalerpeel
ELIM – De aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” gaat komende zondag helemaal over het bijna 10 jarige (ernstig zieke) jongetje Lorenzo Snippe uit Dalerpeel. Een zeer aangrijpende aflevering waar lief een leed met de kijker wordt gedeeld. Zo komen de moeder van Lorenzo aan het woord, maar ook de schooljuffen en vriendjes doen hun aangrijpende verhaal. Een aflevering die iedereen moet zien.

We roepen iedereen op om deze aflevering te delen via alle social media Roelof Koopmen en Peter Aalders lichten in deze extra editie een tipje van de sluier op.

Zondag 27 januari 2019 zo rond 12 uur zal de aflevering over Lorenzo online staat en te bekijken via www.elim-drenthe.nl www.koopmanoppad.nl en www.dehoogevener.nl Natuurlijk is deze aflevering ook te zien via de Facebookpagina van Met Koopman op pad. Natuurlijk blijft de oproep van kracht de zieke Lorenzo een kaartje te sturen voor zijn 10e verjaardag op 3 februari aanstaande.
Aflevering 3b  2e jaargang (27 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Met Koopman op pad over 10 jarige zieke Lorenzo Snippe
DALERPEEL – Volgende week 3 februari word de ernstig zieke uit Dalerpeel 10 jaar. In deze aflevering van de rubriek “Met Koopman op pad” vertellen zijn moeder, juffen en klasgenoten van Lorenzo.

Hoe zij omgaan met Lorenzo in de situatie thuis en op zijn school. En met Cock de Gans die met zijn CS-Riders. Een stichting met motorrijders. De leden van deze organisatie vormen een broederschap en zetten zich in voor het geluk van kinderen.
Aflevering 4a  2e jaargang (2 feb 2019)
Vooraankondiging van met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
NIEUWEROORD – In deze vooraankondiging praten Roelof Koopman en Peter Aalders nog even over de komende uitzending, maar wordt er ook nog even gesproken over de aflevering van vorige week die ging over de zieke Lorenzo Snippe. Dit filmpje is inmiddels 11.000 keer bekeken. Lorenzo is komende zondag 3 februari jarig. We wensen hem en zijn familie vast een onvergetelijke verjaardag.

Deze in “Met Koopman op pad” twee onderwerpen. Het eerste onderwerp gaat over de “Radio Olympia top 200” en over de zaterdag 26 januari 2019 gehouden modelbeurs SMC de Stoomfluit in de vredehorst.
Aflevering 4b  2e jaargang (03 feb 2019)
Met Koopman op pad deze week met twee afleveringen
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
HOOGEVEEN – Vandaag besteed “Koopman op pad” aandacht aan uit twee onderwerpen in  zijn wekelijkse rubriek met dit keer. Radio Olympia die het afgelopen vrijdag en zaterdag de TOP 200. Vanuit de studio in het buurthuis de Vuurkorf in Nieuweroord waar de uitzending het internet op gingen. De regionale internetzender is genomineerd voor de landelijke top 5

Met de SMC de Stoomfluit uit Hoogeveen. Die voor 2 weken terug een beurs hadden in de Vredehorstkerk in Hoogeveen.
Aflevering 5a  2e jaargang (7 feb 2019)
Aankondiging van Koopman in gesprek met wijkagent Be Hummel
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
ELIM – Vanmorgen waren de opnames van “Met Koopman op pad” met dit keer onze wijkagent in de hoofdrol: brigadier van politie Be Hummel. Be heeft er 45 dienstjaren bij de politie opzitten en gaat al met een paar weken genieten van zijn welverdiende pensioen. De samenwerking met deze wijkagent is altijd positief en laagdrempelig geweest.

Gewoon lekker in dialect. Be heeft zich altijd zo opgesteld dat hij er is voor de mensen. Zijn roeping bij de politie lag hier dan ook aan ten grondslag. Ook na zijn pensioen wil Be wat blijven betekenen voor de mensen.

Hij gaat vrijwilligerswerk doen en blijft met hart en ziel zingen in het Piratenkoor “Zwarte gat”. Vervelen zal hij zich niet.
Aflevering 5b  2e jaargang (10 feb 2019)
Wijkagent Be Hummel met pensioen
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
ELIM – Be Hummel, brigadier van politie, wijkagent van werkgebied Hollandscheveld, Elim en Nieuwlande heeft nog maar enkele weken te gaan alvorens zijn pensioen in zal gaan. Op dat moment zit er 45 jaar trouwe dienst bij de politie op. Be is een man die altijd dicht bij de mensen wou staan en heeft hiermee veel goodwill opgebouwd.

Sleutelwoorden op hem van toepassing zijn “sociaal” en “betrokken”. In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” wordt teruggekeken naar de afgelopen 45 jaar en wordt er een beetje vooruit gekeken naar zijn toekomst. In de afgelopen 45 jaar zijn er ook binnen de politie veel zaken veranderd. Be kan daar smakelijk over vertellen.

Deze uitzending is dan ook een echte aanrader. Het delen van de “Met Koopman op pad” filmpjes wordt zeer gewaardeerd. Heeft u suggesties voor interessante onderwerpen binnen of rondom Hoogeveen, tip dan de redactie via metkoopmanoppad@gmail.com
Aflevering 6a  2e jaargang (13 feb 2019)
Voor aankondiging de zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
ELIM – GEESBRUG – Aanstaande zondag het vervolg van de spoorloos verdwenen Willeke Dost. Het team van Koopman op pad is op visite geweest bij Jan Huzen in Geesbrug. Hij en zijn mede strijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost). We houden u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Aflevering 6b  2e jaargang (17 feb 2019)
De zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
ELIM/GEESBRUG – Vorige week besteedden we al aandacht aan de “Zaak Willeke Dost”. Vandaag gaan we wat dieper op de zaak in we waren voor opnames bij Jan Huzen in Geesbrug uitgenodigd. Hij en zijn medestrijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost)

Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent dit zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld.

Wie nu denkt dat Jan het opgeeft moeten we teleurstellen. “Pas als er geen aanwijzingen meer zijn dan stop ik” aldus deze amateur speurder. Wat drijft hem en waarom heeft hij er zich zo in vast gebeten? Allemaal vragen waar in deze “Koopman op pad” antwoorden op komen. Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent deze zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld.

Zou de politie toch bang zijn dat de amateurspeurders deze zaak oplossen? Deze vraag en nog veel meer vragen over deze inmiddels al 27 jaar durende verdwijningszaak komen uitgebreid aanbod in de uitzending.
Aflevering 7  2e jaargang (24 feb 2019)
Het 'Molletjes tijdperk' loopt ten einde
HOLLANDSCHEVELD – Of dit ook het einde inhoudt van het de horeca in Hollandscheveld is nog even de vraag. Café Welgelegen en zaal Mol zijn begrippen die onlosmakelijk zijn verbonden met Hollandscheveld. Maar net als met alles gaat hier binnenkort een einde aan komen. Mogelijk wordt dit een grote verandering voor Het Hoekje.

Aflevering 8a  2e jaargang (27 feb 2019)
Video uitnodiging voor alle natuurliefhebbers
ELIM – Heeft u interesse in de natuur en ons milieu? Kijk dan dit filmpje en kom 4 maart a.s om 19:30 uur naar de bijeenkomst in het buurdhuis van Nieuw-Moscou.

Aflevering 9  2e jaargang (03 mrt 2019)
Megarun tegen ziekte die levens verwoest
ELIM – Een bijzondere aflevering….Van “Koopman op pad” kun je van alles verwachten, maar dat weten de vaste kijkers inmiddels wel. Dat de wekelijkse video’s steeds populairder worden blijkt wel uit de enorme aantal delingen via de sociaalmedia.

Deze aflevering gaat over o.a. Lorenzo Snippe, alweer zult u zeggen? Nee dit keer gaat het om het vreselijke ziektebeeld waar Lorenzo aan lijdt. Gelukkig heeft deze zieke die hoofdzakelijk in z’n ernstigste vorm jonge mensen en kinderen treft, de aandacht getrokken. Nu zijn er in Hollandscheveld twee meelevende dames die het onderzoek naar dit ziektebeeld een zetje willen geven.

Ze doen dit door geld in te zamelen met een ludieke actie. Kijk deze aflevering om aan de weet te komen wat ze gaan doen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Het team van “Koopman op pad heeft werkelijk veel respect voor dit initiatief. Iedereen die het aangrijpende filmpje over Lorenzo Snippe heeft gezien en wil helpen, heeft hier de kans!

Als tweede onderwerp komen twee echte natuurliefhebbers aan het woord. We zijn druk bezig met ons milieu en energieneutraal worden, maar er kan meer gedaan worden om de natuur te herstellen. In dit gedeelte zit ook nog een uitnodiging in voor maandag 4 maart 19:30 uur in het Dorpshuis in Nieuw-Moscou.
Aflevering 10  2e jaargang (06 mrt 2019)
Bezuinigen op WMO in Hoogeveen?
HOOGEVEEN – Ruben Kleine heeft vandaag via de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” een openbare uitnodiging gedaan aan alle zorg instantie die WMO-voorzieningen in zetten.

Daarnaast hoopt hij ook op heel veel mensen die zelf gebruik maken van de WMO om zo uitvoerders en ervaringsdeskundigen bijeen te brengen. Dit alles om in gesprek te gaan over de voorgenomen WMO-bezuinigingen door de gemeente Hoogeveen.

Deze bezuinigingen treffen vooral mensen die op de financiële ladder al onderaan staan, en afhankelijk zijn van hulp door gespecialiseerde zorgbedrijven. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag middag 12 maart om 16.00 op Dekkersplein 1 in Hoogeveen.

Aanmelden kan tot en met donderdag 7 maart via jonatan_kunst@hotmail.com In deze extra editie van “Met Koopman op pad” krijgt u alle ins en outs van deze voorgenomen bezuinigingen te horen. Kijk het filmpje en oordeel zelf. Het delen van de met Koopman op pad filmpjes wordt zeer gewaardeerd. Komende zondag rond 13:00 uur komt er weer een nieuwe aflevering.

Aflevering 11  2e jaargang (10 mrt 2019)
David Post, over Treant en Ziekenhuis Bethesda
HOOGEVEEN – Ook al hebben veel Hoogeveners samen met de politiek gevochten om de spoedeisende hulp in Bethesda te behouden, deze gaat echt dicht. David Post anesthesioloog-pijnbestrijder verbonden aan ziekenhuis Bethesda en onderdeel van de raad van bestuur wordt door grote delen van de Hoogeveners aangemerkt als de boosdoener die ons ziekenhuis en onze zorg in hoog tempo aan het afbreken is.

Is dit beeld terecht of zit het toch even iets anders? Voor het team ‘Met Koopman op pad’ een reden eens in gesprek te gaan met deze anesthesioloog-pijnbestrijder om te zien of hij de pijn over dit gevoelige dossier ook kan verzachten of wegnemen? Oordeel komende zondag zelf.
Aflevering 12  2e jaargang (17 mrt 2019)
Meedoen=Meer kansen 'in Koopman op pad'
HOOGEVEEN – Als er thuis te weinig geld is, helpt het jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij betalen dan de contributie / het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen en de huur van een instrument.

In deze aflevering van “Met Koopman op pad” vertelt Koert Thalen uit Hoogeveen hier alles over. Meer weten? Kijken en daarna nog eens kijken op jeugdfondssportencultuur In Elim maken inmiddels al 20 kinderen gebruik van deze regeling.