Met Koopman op pad 2019

Met koopman op pad is een gezamenlijke rubriek van

Elim-Drenthe.nl en de Hoogevener.nl

Elim/Hoogeveen – Heel bijzonder wat het team van “Met Koopman op pad” allemaal tegen komt.  En er wekelijks op uit gaan om een leuk of actuele reportage te maken. En dit alles in het Drentse dialect.

De eerdere gemaakte reportages zijn in een volledig overzicht te zien op www.koopmanoppad.nl en op de Hoogevener.nl. “Met Koopman op pad” is een initiatief van Peter Aalders en Roelof Koopman. Zondagmiddag’s worden de nieuwe video’s online gezet.
Aflevering 1a  2e jaargang (6 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp
ELIM – Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp Over de Jappenkampen Toos Tavenier-Verhoef is door Roelof Koopman van “Met Koopman op pad” geïnterviewd over haar kindertijd in een Jappenkamp in Nederlands-Indië.

Haar vader was daar onderwijzer, maar werd al snel opgeroepen voor het leger. Uiteindelijk werd deze Nederlandse luitenant gevangen genomen. Hoe dit ervaren is door de tiener Toos Verhoef, haar broertje en moeder hoort u in deze serie van dit verhaal. Volgende week deel twee van dit verhaal.

Aflevering 1b  2e jaargang (13 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Toos over het leven van een tiener in een Jappenkamp
ELIM – December 1941, Japan begint aan zijn bloedige opmars door Zuidoost-Azië. Na hevige gevechten bemachtigen de Japanners uiteindelijk Singapore en verslaan de Engelsen.

Op zoek naar een bevoorradingsroute tussen Birma (Myanmar) en Siam (Thailand) werd er in 1942 een spoorlijn van 400 kilometer aangelegd tussen deze twee landen: de Birma-spoorlijn – ook wel bekend als de dodenspoorlijn.

iet alleen de bevoorrading, maar ook de verbinding met India speelde een belangrijke rol in de aanleg van de spoorlijn. De Japanners besloten krijgsgevangen en burgers te gebruiken voor de bouw van dit enorme project. 60.000 Britten, Australiërs en Nederlanders werden gebruikt als slaven. Deze krijgsgevangen, werden dag in dag uit tot het uiterste gedreven om de bouw van de spoorlijn te bespoedigen. De werkomstandigheden waren miserabel. Door ziekte, ondervoeding, uitputting en mishandeling heeft de Birma-spoorlijn het leven gekost aan meer dan 15.000 krijgsgevangen en 100.000 burgers.

In het laatste kwartaal van 1943 was de bouw van de spoorlijn af. Het was gerealiseerd in een “moordend” tempo. Een van de werkers aan deze dodenspoorlijn was de vader van de inmiddels 90 jarige Toos woon achtend in Elim.

In de wekelijkse videorubriek van “Met Koopman op pad” was vorige week deel 1 van dit tweeluik. Deel twee is het spannendste gedeelte van deze serie. Roelof Koopman weet Toos al pratend door deze periode van haar leven te loodsen. Heeft u deel 1 nog niet gezien, kijk dan via www.koopmanoppad.nl of www.dehoogevener.nl naar eerdere afleveringen.

Aflevering 2  2e jaargang (20 jan 2019)
Met Koopman op pad over komende Erflandenrun
HOOGEVEEN – Ook in 2019 komt er weer een Erflandenrun. Dit keer onder een ander bestuur dat zich georganiseerd heeft in een stichting. Kijk naar deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”.

Aflevering 3a  2e jaargang (25 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Speciale aflevering Lorenzo Snippe uit Dalerpeel
ELIM – De aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” gaat komende zondag helemaal over het bijna 10 jarige (ernstig zieke) jongetje Lorenzo Snippe uit Dalerpeel. Een zeer aangrijpende aflevering waar lief een leed met de kijker wordt gedeeld.

Zo komen de moeder van Lorenzo aan het woord, maar ook de schooljuffen en vriendjes doen hun aangrijpende verhaal. Een aflevering die iedereen moet zien.

We roepen iedereen op om deze aflevering te delen via alle social media Roelof Koopmen en Peter Aalders lichten in deze extra editie een tipje van de sluier op.

Zondag 27 januari 2019 zo rond 12 uur zal de aflevering over Lorenzo online staat en te bekijken via www.elim-drenthe.nl www.koopmanoppad.nl en www.dehoogevener.nl Natuurlijk is deze aflevering ook te zien via de Facebookpagina van Met Koopman op pad. Natuurlijk blijft de oproep van kracht de zieke Lorenzo een kaartje te sturen voor zijn 10e verjaardag op 3 februari aanstaande.

Aflevering 3b  2e jaargang (27 jan 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Met Koopman op pad over 10 jarige zieke Lorenzo Snippe
DALERPEEL – Volgende week 3 februari word de ernstig zieke uit Dalerpeel 10 jaar. In deze aflevering van de rubriek “Met Koopman op pad” vertellen zijn moeder, juffen en klasgenoten van Lorenzo.

Hoe zij omgaan met Lorenzo in de situatie thuis en op zijn school. En met Cock de Gans die met zijn CS-Riders. Een stichting met motorrijders. De leden van deze organisatie vormen een broederschap en zetten zich in voor het geluk van kinderen.

Aflevering 4a  2e jaargang (2 feb 2019)
Vooraankondiging van met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
NIEUWEROORD – In deze vooraankondiging praten Roelof Koopman en Peter Aalders nog even over de komende uitzending, maar wordt er ook nog even gesproken over de aflevering van vorige week die ging over de zieke Lorenzo Snippe.

Dit filmpje is inmiddels 11.000 keer bekeken. Lorenzo is komende zondag 3 februari jarig. We wensen hem en zijn familie vast een onvergetelijke verjaardag.

Deze in “Met Koopman op pad” twee onderwerpen. Het eerste onderwerp gaat over de “Radio Olympia top 200” en over de zaterdag 26 januari 2019 gehouden modelbeurs SMC de Stoomfluit in de vredehorst.
Aflevering 4b  2e jaargang (03 feb 2019)
Met Koopman op pad deze week met twee afleveringen
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
HOOGEVEEN – Vandaag besteed “Koopman op pad” aandacht aan uit twee onderwerpen in  zijn wekelijkse rubriek met dit keer. Radio Olympia die het afgelopen vrijdag en zaterdag de TOP 200.

Vanuit de studio in het buurthuis de Vuurkorf in Nieuweroord waar de uitzending het internet op gingen. De regionale internetzender is genomineerd voor de landelijke top 5

Met de SMC de Stoomfluit uit Hoogeveen. Die voor 2 weken terug een beurs hadden in de Vredehorstkerk in Hoogeveen.
Aflevering 5a  2e jaargang (7 feb 2019)
Aankondiging van Koopman in gesprek met wijkagent Be Hummel
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
ELIM – Vanmorgen waren de opnames van “Met Koopman op pad” met dit keer onze wijkagent in de hoofdrol: brigadier van politie Be Hummel.

Be heeft er 45 dienstjaren bij de politie opzitten en gaat al met een paar weken genieten van zijn welverdiende pensioen. De samenwerking met deze wijkagent is altijd positief en laagdrempelig geweest.

Gewoon lekker in dialect. Be heeft zich altijd zo opgesteld dat hij er is voor de mensen. Zijn roeping bij de politie lag hier dan ook aan ten grondslag. Ook na zijn pensioen wil Be wat blijven betekenen voor de mensen.

Hij gaat vrijwilligerswerk doen en blijft met hart en ziel zingen in het Piratenkoor “Zwarte gat”. Vervelen zal hij zich niet.
Aflevering 5b  2e jaargang (10 feb 2019)
Wijkagent Be Hummel met pensioen
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
ELIM – Be Hummel, brigadier van politie, wijkagent van werkgebied Hollandscheveld, Elim en Nieuwlande heeft nog maar enkele weken te gaan alvorens zijn pensioen in zal gaan.

Op dat moment zit er 45 jaar trouwe dienst bij de politie op. Be is een man die altijd dicht bij de mensen wou staan en heeft hiermee veel goodwill opgebouwd.

Sleutelwoorden op hem van toepassing zijn “sociaal” en “betrokken”. In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” wordt teruggekeken naar de afgelopen 45 jaar en wordt er een beetje vooruit gekeken naar zijn toekomst. In de afgelopen 45 jaar zijn er ook binnen de politie veel zaken veranderd. Be kan daar smakelijk over vertellen.

Deze uitzending is dan ook een echte aanrader. Het delen van de “Met Koopman op pad” filmpjes wordt zeer gewaardeerd. Heeft u suggesties voor interessante onderwerpen binnen of rondom Hoogeveen, tip dan de redactie via metkoopmanoppad@gmail.com
Aflevering 6a  2e jaargang (13 feb 2019)
Voor aankondiging de zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
ELIM – GEESBRUG – Aanstaande zondag het vervolg van de spoorloos verdwenen Willeke Dost. Het team van Koopman op pad is op visite geweest bij Jan Huzen in Geesbrug.

Hij en zijn mede strijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost). We houden u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Aflevering 6b  2e jaargang (17 feb 2019)
De zaak Willeke Dost in Met Koopman op pad
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
ELIM/GEESBRUG – Vorige week besteedden we al aandacht aan de “Zaak Willeke Dost”. Vandaag gaan we wat dieper op de zaak in we waren voor opnames bij Jan Huzen in Geesbrug uitgenodigd.

Hij en zijn medestrijders worden in de media weggezet als een soort van blokkeer Friezen, maar dat laat Jan volledig koud. De politie dreigt met stappen (tegen Jan – groep Zoekactie Willeke Dost)

Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent dit zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld.

Wie nu denkt dat Jan het opgeeft moeten we teleurstellen. “Pas als er geen aanwijzingen meer zijn dan stop ik” aldus deze amateur speurder. Wat drijft hem en waarom heeft hij er zich zo in vast gebeten? Allemaal vragen waar in deze “Koopman op pad” antwoorden op komen. Ook de nieuwste ontwikkelingen omtrent deze zoektocht worden door Jan Huzen en Klaasje Wopken (tante van Willeke Dost) onthuld.

Zou de politie toch bang zijn dat de amateurspeurders deze zaak oplossen? Deze vraag en nog veel meer vragen over deze inmiddels al 27 jaar durende verdwijningszaak komen uitgebreid aanbod in de uitzending.
Aflevering 7  2e jaargang (24 feb 2019)
Het 'Molletjes tijdperk' loopt ten einde
HOLLANDSCHEVELD – Of dit ook het einde inhoudt van het de horeca in Hollandscheveld is nog even de vraag. Café Welgelegen en zaal Mol zijn begrippen die onlosmakelijk zijn verbonden met Hollandscheveld.

Maar net als met alles gaat hier binnenkort een einde aan komen. Mogelijk wordt dit een grote verandering voor Het Hoekje.

Aflevering 8a  2e jaargang (27 feb 2019)
Video uitnodiging voor alle natuurliefhebbers
ELIM – Heeft u interesse in de natuur en ons milieu? Kijk dan dit filmpje en kom 4 maart a.s om 19:30 uur naar de bijeenkomst in het buurthuis van Nieuw-Moscou.


Aflevering 9  2e jaargang (03 mrt 2019)
Megarun tegen ziekte die levens verwoest
ELIM – Een bijzondere aflevering….Van “Koopman op pad” kun je van alles verwachten, maar dat weten de vaste kijkers inmiddels wel. Dat de wekelijkse video’s steeds populairder worden blijkt wel uit de enorme aantal delingen via de social media.

Deze aflevering gaat over o.a. Lorenzo Snippe, alweer zult u zeggen? Nee dit keer gaat het om het vreselijke ziektebeeld waar Lorenzo aan lijdt. Gelukkig heeft deze zieke die hoofdzakelijk in z’n ernstigste vorm jonge mensen en kinderen treft, de aandacht getrokken. Nu zijn er in Hollandscheveld twee meelevende dames die het onderzoek naar dit ziektebeeld een zetje willen geven.

Ze doen dit door geld in te zamelen met een ludieke actie. Kijk deze aflevering om aan de weet te komen wat ze gaan doen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Het team van “Koopman op pad heeft werkelijk veel respect voor dit initiatief. Iedereen die het aangrijpende filmpje over Lorenzo Snippe heeft gezien en wil helpen, heeft hier de kans!

Als tweede onderwerp komen twee echte natuurliefhebbers aan het woord. We zijn druk bezig met ons milieu en energieneutraal worden, maar er kan meer gedaan worden om de natuur te herstellen. In dit gedeelte zit ook nog een uitnodiging in voor maandag 4 maart 19:30 uur in het Dorpshuis in Nieuw-Moscou.
Aflevering 10  2e jaargang (06 mrt 2019)
Bezuinigen op WMO in Hoogeveen?
HOOGEVEEN – Ruben Kleine heeft vandaag via de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” een openbare uitnodiging gedaan aan alle zorg instantie die WMO-voorzieningen in zetten.

Daarnaast hoopt hij ook op heel veel mensen die zelf gebruik maken van de WMO om zo uitvoerders en ervaringsdeskundigen bijeen te brengen. Dit alles om in gesprek te gaan over de voorgenomen WMO-bezuinigingen door de gemeente Hoogeveen.

Deze bezuinigingen treffen vooral mensen die op de financiële ladder al onderaan staan, en afhankelijk zijn van hulp door gespecialiseerde zorgbedrijven. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag middag 12 maart om 16.00 op Dekkersplein 1 in Hoogeveen.

Aanmelden kan tot en met donderdag 7 maart via jonatan_kunst@hotmail.com In deze extra editie van “Met Koopman op pad” krijgt u alle ins en outs van deze voorgenomen bezuinigingen te horen. Kijk het filmpje en oordeel zelf. Het delen van de met Koopman op pad filmpjes wordt zeer gewaardeerd. Komende zondag rond 13:00 uur komt er weer een nieuwe aflevering.

Aflevering 11  2e jaargang (10 mrt 2019)
David Post, over Treant en Ziekenhuis Bethesda
HOOGEVEEN – Ook al hebben veel Hoogeveners samen met de politiek gevochten om de spoedeisende hulp in Bethesda te behouden, deze gaat echt dicht.

David Post anesthesioloog-pijnbestrijder verbonden aan ziekenhuis Bethesda en onderdeel van de raad van bestuur wordt door grote delen van de Hoogeveners aangemerkt als de boosdoener die ons ziekenhuis en onze zorg in hoog tempo aan het afbreken is.

Is dit beeld terecht of zit het toch even iets anders? Voor het team ‘Met Koopman op pad’ een reden eens in gesprek te gaan met deze anesthesioloog-pijnbestrijder om te zien of hij de pijn over dit gevoelige dossier ook kan verzachten of wegnemen? Oordeel komende zondag zelf.
Aflevering 12  2e jaargang (17 mrt 2019)
Meedoen=Meer kansen 'in Koopman op pad'
HOOGEVEEN – Als er thuis te weinig geld is, helpt het jeugdfonds Sport & Cultuur. Zij betalen dan de contributie / het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, dansschoenen en de huur van een instrument.

In deze aflevering van “Met Koopman op pad” vertelt Koert Thalen uit Hoogeveen hier alles over. Meer weten? Kijken en daarna nog eens kijken op jeugdfondssportencultuur In Elim maken inmiddels al 20 kinderen gebruik van deze regeling.
Aflevering 13  2e jaargang (14 mrt 2019)
Samenloop voor Hoop Hoogeveen 2019
ELIM – In de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” www.koopmanoppad.nl gaat het dit keer over een onderwerp die Roelof en Peter nauw aan het hart gaan. Roelof organiseerde in 2017 de Samenloop voor Hoop in Elim.

In deze aflevering gaat het over de 5 en 6 juli te houden SamenLoop voor Hoop in Hoogeveen.

Kanker, want daar gaat het over, is nu niet bepaald een populair onderwerp, maar waar we het allemaal mee eens zijn is: “Kanker de wereld uit”. Stap voor stap op weg naar minder kanker en uiteindelijk…….

“SamenLoop voor Hoop Hoogeveen” wordt een 24 uur durende wandelestafette waarmee geld opgehaald wordt voor kankeronderzoek. Deze 24 uur staan symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Teamgenoten wisselen elkaar in deze tijd af zodat altijd iemand van hen aan het wandelen is.

Ondertussen zorgen indrukwekkende ceremonies, een gezellige braderie en veel activiteiten ervoor dat het voor zowel de bezoekers als de deelnemers een onvergetelijk evenement is. Tijdens de SamenLoop steunen we elkaar, staan we stil bij kanker en vieren we vooral het leven. Echt een aflevering die u eens zou moeten zien want kanker is niet meer direct het einde, maar soms ook een nieuw begin. Nu al kunnen vele kankersoorten behandeld worden zodat deze zich gedraagt als een chronische ziekte.

Aflevering 14  2e jaargang (01 apr 2019)
Koopman op pad bij feestelijke opening 50 jaar OBS Apollo
HOOGEVEEN – Team Koopman op pad was de achterliggende week aanwezig bij de feestelijke opening van de feestweek ter gelegenheid van 50 jaar OBS Apollo in wijk Krakeel. De burgemeester heeft een spandoek onthuld.

Hierop zijn tekeningen van verschillende kinderen van de school te zien. Aansluitend zijn alle kinderen met touringcars naar de bioscoop gebracht en hebben daar verschillende films gezien. Terug op school stond er een lunch klaar.

Zo was er voor de hele week een feestelijk programma. Afgelopen woensdag was het Apollo-circus, waar u deze aflevering nog een paar beelden van ziet. Koopman heeft in deze aflevering een leuk gesprek met de twee directeuren, de schooldirecteur en de directeur van Stichting Bijeen. Een fijne school midden in de levendige wijk Krakeel is de slotconclusie!
Aflevering 15  2e jaargang (07 apr 2019)
Koopman op pad over De Bij vervoer
HOOGEVEEN – Er spelen binnen de gemeente Hoogeveen heel wat onderwerpen waar vraagtekens bij te plaatsen zijn. Een voorbeeld hiervan is het vervoer van Hoogeveen, bekend onder de naam de Bij. Deze mensen doen fantastisch werk en zetten zich volledig in voor een professionele dienstverlening. Het is bijna vervoer op maat.

In Hoogeveen zelf is De Bij als stadsbus heel populair en dat is goed te begrijpen, want de reiziger reist maar liefst twee uur op een kaartje van een euro. Mooi voor Hoogeveen horen we de dorpsbewoners van de Gemeente Hoogeveen denken, maar wij hebben er niets aan.

“Wij horen toch ook bij Hoogeveen en betalen toch dezelfde belastingen?” Helemaal waar vindt het team “Met Koopman op pad”. Toen wij dan ook de uitnodiging kregen eens te komen kijken, hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. Peter is mee geweest in de rolstoel en dat ging allemaal heel soepel en veilig. Dus over De Bij en haar werknemers niets dan goeds. De schoen wringt bij de ongelijkheid, wel voor Hoogeveen, niet voor de dorpen. Vooral in de weekenden is het voor de ouderen een zeer kostbare zaak om in Hoogeveen te komen.

Een retourtje kan dan al snel oplopen tussen de tien en vijftien euro en dat is natuur te gek om los te lopen. Vandaar de oproep van “Met Koopman op pad” het vervoer van “De Bij” moet ook zo snel als mogelijk voor de dorpen van de gemeente Hoogeveen beschikbaar worden. Ook de dorpsbewoners willen wel voor een euro naar Hoogeveen. Dit filmpje is daarom een oproep aan de politiek hier haast mee te maken. We weten dat de politiek hier al mee bezig is, maar iets meer vaart en zekerheid is voor veel dorpsbewoners aangenaam. Het team “Met Koopman op pad” hoopt met deze aflevering een bijdrage te leveren.Aflevering 16  2e jaargang (18 apr 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 1 van 2
Onthulling Hollandschedijk Hollandscheveld
HOLLANDSCHEVELD – Vandaag 18 april 2019 werd de nieuwe rondweg om Hollandscheveld geopend door wethouder Erwin Slomp. Met de aanleg van de rondweg om Hollandscheveld is de wens van de inwoners, om doorgaand verkeer uit de kom van het dorp te weren, gerealiseerd. De rondweg loopt van de bestaande rotonde van de Mr. Cramerweg en Hollandscheveldse Opgaande naar het bedrijventerrein.

Op het bedrijventerrein buigt de weg af naar het oosten, parallel aan de Langedijk. Vervolgens sluit de weg aan op de Riegshoogtendijk. Wethouder Erwin Slomp, verrichte de opening door onthulling van de naam van deze nieuwe weg om Hollandscheveld.

In het filmpje in de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad”  geeft Albert Metselaar een toelichting op de gekozen naam. Komende zondag krijgt u het complete verslag van deze opening te zien, met een toespraken van Martijn Kuik – PB, Henk Brink – Provincie Drenthe. Het verslag is te zien via de regionale media en www.koopmanoppad.nl
Aflevering 16a  2e jaargang (21 apr 2019)
Deze reportage is een tweeluik deel 2 van 2
Rondweg Hollandscheveld dan toch een feit!
HOLLANDSCHEVELD – In februari 2018 werd het startsein gegeven voor de aanleg van de rondweg om Hollandscheveld. Donderdag 18 april 2019 werd de weg officieel geopend door wethouder Erwin Slomp.

Daarmee kregen de inwoners van het dorp eindelijk na bijna een halve eeuw, wat hen al zo vaak was toegezegd. Bij deze het complete videoverslag van de wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad van de officiële opening. Het delen van de Koopman op pad video’s wordt gewaardeerd.

Aflevering 17  2e jaargang (24 apr 2019)
Koopman op pad naar Circus Renz Berlin in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Van 25 april tot en met 28 april is Circus Renz Berlin, weer in Hoogeveen met schattige honden, clowns, magie, prachtige paarden, waaghalzen, de Toren van Tanger en nog veel meer!

Koopman was nieuwsgierig en ging op onderzoek uit om te kijken hoe het allemaal toegaat in een circus. Koopman trok de stoute schoenen aan en ging samen met cameraman Peter Aalders op naar de Markt. Waar circus Renz haar tent heeft opgezet. De rest laat zich raden.

Aflevering 18  2e jaargang (28 apr 2019)
Koopman Doet petje af voor Mariëlle Snippe
ELIM – Afgelopen dinsdagavond 23 april werd Roelof koopman zelf eens in de spotlight gezet, het team van Koopman op pad. Bezocht Koopman daarom thuis op. Met een doos gebak om op koffievisite te gaan.

Koopman kreeg van Hennie Bouwmeester uit Hoogeveen, zijn Symbolische Petje. Die een week eerder het Petje mocht dragen, en weer doorgeven mag worden aan een Drent die dit verdiend. In de wekelijks rubriek “Pet je af” van RTV-Drenthe.

Cameraman, Peter Aalders en Fotograaf, Henk Boer die de mensen achter de schermen van Koopman op Pad zijn, wilden natuurlijk wel eens weten hoe dat voelde om zo zelf eens in het zonnetje gezet worden. Met het symbolische petje. Die Roelof uitgereikt kreeg van Hennie Bouwmeester uit Hoogeveen. Zij zet zich in voor de Stichting Samenloop voor Hoop uit Hoogeveen.

Roelof Koopman kreeg het Petje, van Hennie, voor zijn inzet van onder ander de inzet van Samen loop voor hoop in Elim. Roelof zelf werd een week later teruggebeld door RTV-Drenthe, om zijn symbolische petje weer door te geven. Roelf moest denken en vond dit een moeilijke keuze, maar naar enige twijfel was het spontaan “Voor Mariëlle Snippe Zwiep uit Dalerpeel krijgt het Petje, voor het respect dat ik heb voor haar inzet en toewijding, voor het verzorgen van haar ernstig zieke zoon Lorenzo” Zegt Koopman.
Aflevering 19  2e jaargang (04 mei 2019)
4 Mei herdacht door Koopman op pad: Arnold Douwes
NEIUWLANDE – Arnold Douwes een belangrijke verzetsstrijder uit Nieuwlande. Gedurende de oorlogsjaren zorgde hij voor veel onderduikplaatsen in zijn dorp Nieuwlande.

Een van de belangrijkste onderduikplaatsen was onder het preekgestoelte in de voormalig Gereformeerde kerk (tegenwoordig Hersteld Hervormde Gemeente) aan de Johannes Poststraat Hij redde het leven van honderden Joden en tegen de regels van het verzet in hield hij een dagboek bij. ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’ is de titel van het boek. Douwes slaagde erin honderden Joden onder te brengen, totdat hij in 1944 werd opgepakt door de Gestapo.

“Hij is dan eigenlijk opgelucht. “Douwes werd dus opgepakt”, “Hij zat vast in de gevangenis in Assen. Douwes werd daar verhoord, maar vertelde niets. In december 1944 wordt Douwes bevrijd door het gewapend verzet. Daarna duikt hij tot de bevrijding van heel Nederland zelf onder. Na de oorlog emigreert Douwes naar Zuid-Afrika. Daarna vestigde hij zich in Israël. In 1999 overlijdt hij op 93-jarige leeftijd. De wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad is samen met Leroy Engels (www.koopmanoppad.nl) naar de kerk gegaan om de onderduikersplaats een nader te bekijken en stil te staan bij 4 mei “dodenherdenking”.

Aflevering 20  2e jaargang (06 mei 2019)
Koopman op pad viert wij de bevrijding van Nederland in 1945
HOOGEVEEN – Koopman ging voor een week terug naar circus Rens op de Markt in Hoogeveen-Noord. Waar de tent van circus Rens stond opgesteld

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in het land. Ook de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” viert dit mee met een speciale circusvoorstelling van Circus Renz Berlin. Deze waren onlangs in Hoogeveen. We hopen dat jullie ervan genieten!
Aflevering 21  2e jaargang (19 mei 2019)
Koopman op pad kijk bij Elimse Wandel4daagse
ELIM – Afgelopen vrijdagavond ( 16-05-2019 ) was al weer de vierde en laatste avond van de Elimse Wandel 4 Daagse. Ruim 200 wandelaars variërend van jong tot oud hebben deelgenomen aan dit jaarlijks terugkerende evenement georganiseerd door de Culturele vereniging Elim.

De wandelaars werden bij terugkeer in Elim feestelijk onthaald door Juliana de Bazuin en familie en vrienden die de wandelaars voorzagen van bloemen. Het team “Met Koopman op pad” bestaande uit presentator Roelof Koopman, 1e cameraman en video editor Peter Aalders, 2e cameraman en video editor Leroy Engels en fotograaf Henk Boer van de internetsite de Hoogevener hebben de beelden gemaakt als verslag van dit feestelijk gebeuren. Namens alle wandelaars worden alle medaille wandelaars gefeliciteerd.
Aflevering 23  2e jaargang (26 mei 2019)
Koopman op pad bij de kampioenen van SC Elim
ELIM – Voor het tweede jaar op rij is het feest in Elim. SC Elim werd, door een 5-0 overwinning op Bant, opnieuw kampioen en promoveert naar de tweede klasse. SVM Marknesse, dat net zoveel punten haalde als Elim, won ook haar laatste wedstrijd, maar het doelsaldo van SC Elim was hoger.

Zes minuten voor rust kon er eindelijk feest gevierd worden. Bant doelman Kristian van der Beek nam de bal buiten zijn strafschopgebied aan, maar zijn pass werd onderschept, waarna Jay Doldersum de bal in het doel kon schieten. Elim ging op zoek naar meer doelpunten en dat kregen de supporters te zien.

Jay Doldersum scoorde zijn tweede van de wedstrijd uit een prachtige vrije trap, terwijl Jarno Prijs de 4-0 mocht maken. Vlak voor tijd bepaalde Daymen Doldersum de eindstand op 5-0, waarna een groots feest losbarstte. “Met Koopman op pad” was erbij en maakte er een mooi videoverslag van.
Aflevering 24  2e jaargang (02 jun 2019)
Koopman bij de Rotary Hoogeveen-De Wolden
Afgelopen week stond in de media te lezen:
HOOGEVEEN-DE WOLDEN – Talentvolle jongeren uit de regio én lokale bedrijven die willen investeren in de toekomst, worden uitgedaagd deel te nemen aan het RYLA weekend. Een gezamenlijk project van Rotary Hoogeveen-De Wolden en Rotary Hoogeveen.

Een project met meerdere doelen: elkaar leren kennen, samenwerking, bevordering van jong leiderschap en bewustwording van de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het RYLA weekend vindt plaats van 11 tot en met 13 oktober in de Steenbergerhoeve in Zuidwolde. De organisatoren weten: ‘Het is een avontuur voor iedereen die deelneemt.’

Net als team “Met Koopman op pad” zult u zich misschien afvragen wat houd de Rotaryclub nu precies is en wat voor soort mensen zitten daar nu in. Een reden voor team Met Koopman op pad, bestaande uit Roelof Koopman, Peter Aalders en Henk Boer eens een bezoekje te brengen aan een afvaardiging van deze club in de Spaarbankhoeve.Wilt u het hele artikel lezen uit de Hoogeveensche Courant klik dan hier
Aflevering 25  2e jaargang (09 jun 2019)
Koopman op pad over Korenfestival
HOOGEVEEN – Voor het zevende jaar op rij, werd zaterdag 1 juni 2019 in Hoogeveen het korenfestival gehouden. Gefinancierd door Stichting Centrummanagement Hoogeveen en mede georganiseerd door “Gezelligheidskoor De Pelikaan” en ”Amusementskoor Hoogeveen”.

Dit jaar waren er 15 koren op 5 plaatsen in de Hoofdstraat en omgeving te horen. Ook het zevende korenfestival is weer een groot succes geworden.

Het hele centrum van Hoogeveen was gehuld in een vrolijke sfeer. Passanten zingen spontaan mee of lopen met elkaar in een polonaise en zo zie je spontaan allerlei ouderwetse gezelligheid ontstaan die de hoofdstraat en Tamboerpassage op dat moment extra aantrekkelijk maken. Het team “Met Koopman op pad” is echt onder de indruk geraakt van dit jaarlijkse evenement en gaat in deze aflevering in gesprek met de organisatoren, natuurlijk in de hoofdstraat.

Twee bijzondere mannen die hun hele “ziel en zaligheid” stoppen in dit jaarlijkse evenement. Ook al is het zevende korenfestival net geweest, ze zijn al weer begonnen met het organiseren van het achtste korenfestival. Als u deze aflevering bekijkt, dan weet u waarom. En… ja u mag meezingen.
Aflevering 25  2e jaargang (16 jun 2019)
Elimse Pullevaarder heeft een naam 'Lux'
ELIM – Tijdens de opname van deze aflevering van de wekelijkse videorubriek “Met Koopman op pad” bij de het Pullevaarders-monument in Elim ontstond het lumineuze idee deze in het vervolg Lux te noemen. Natuurlijk heeft Albert Metselaar deze naam niet zomaar bedacht maar ligt er een historisch feit aan ten grondslag.

In deze aflevering van Koopman op pad gaat het over het nieuwe boek van Albert Metselaar over de Pulledagen en de Pullevaarders die 5 juli a.s. uit komt. Wilt u er alles over weten kijk dan naar deze aflevering van “Met Koopman op pad”. Het werk van de Pullevaarders was het vervoer van melkbussen (pullen) per bok naar de zuivelfabriek in Hoogeveen.

De Pullevaarders werkten op jaarcontracten, tweemaal per maand werd het loon uitbetaald. Na de demping van de kanalen en de opkomst van het vrachtauto’s verdween de Pullevaart in het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw. Wilt u er echt alles over weten dan is het nieuwe boek geschreven door Albert Metselaar een aanrader!
Aflevering 26  2e jaargang (23 jun 2019)
Koopman op pad over Alfacollege en Nijstad Hoogeveen
HOOGEVEEN – In deze periodes zien we veel vlaggen met schooltassen, dus veel geslaagde scholieren en dat sluit helemaal aan bij deze aflevering van “Met Koopman op pad”.

In deze aflevering is te zien hoe de opleiding en de praktijk hand in hand gaan. De Alfa College studenten vervullen hier opdrachten door een evenement te organiseren met als thema gezond eten en bewegen.

Een paar leuke gesprekken en als afsluiting een spontaan gesprek met Albert Heijn-franchisenemer Henri Offerein die nu ook eigenaar is van Paviljoen Nijstad. Een prachtige accommodatie waar 5 juli a.s. de SamenLoop voor Hoop van Hoogeveen van start gaat.Aflevering 27  2e jaargang (30 jun 2019)
Eljan de Graaf, een naam om te onthouden
ELIM – Eljan de Graaf heeft deze week de hoofdrol in “Met Koopman op pad”. Eljan de oud-drummer van “Mooi Wark” is inmiddels mooi op weg naar een succesvolle solocarrière als zanger van het Nederlandse lied. Een ervaren muzikant die het in z’n bloed heeft zitten. Aangemoedigd door zijn vader, accordeonist, begon Ejan als negenjarige jongen al met het drummen.

Nu zijn er wel meer die aardig kunnen zingen, maar het team “Koopman op pad” heeft zelf mogen ervaren dat Ejan niet alleen een mooie volle stem heeft, maar ook een echte entertainer is. Het Nederlandse lied en dan vooral de meezingers zijn hem op het lijf geschreven. Zo was hij recentelijk het hoogtepunt van het Firestone tentfeest. Wij adviseren u zijn naam te onthouden, want hier gaan we nog veel van horen. In deze aflevering van “Met Koopman op pad” maken we kennis met een sympathieke zanger die een breed interesseveld heeft en helemaal opgaat in de muziek.

Er wordt al weer gewerkt aan een nieuwe singel terwijl het succes van zijn nieuwste singel “Heel je leven heb jij gegeven” voort duurt. Hij heeft inmiddels een goed gevulde agenda. Vandaag zondag 30 juni 2019 zal Eljan (in de middag) een buiten optreden doen bij Zaal- en Partycentrum Schoonhoven in Hollandscheveld ter gelegenheid van een verjaardag. Doordat dit optreden buiten is, kunnen recreanten meegenieten van dit optreden. Wij voorspellen op korte termijn een landelijke doorbraak voor deze talentvolle zanger en zullen hem blijven volgen.

Aflevering 29-a  2e jaargang (010 jul 2019)
Sterke Pullebok-lossers gezocht voor historische wedstrijd
HOOGEVEEN – De bokken met pullen voeren tot begin jaren zeventig nog door de vaarten. We noemen ze in Hoogeveen de melkbussen waar vroeger de melk mee naar de DOC werd gebracht. En dat ging met een bok, een platte schuit. Tijdens de Hoogeveense Historische Happening op zaterdag 13 juli is er een wedstrijd : “wie wordt de Pulleboklosser van het jaar”.

Albert Wolting: “Ik ben altijd op zoek naar dingen die bij Hoogeveen passen. Typischer dan een Pullebok is er niet. En daar zijn we mee aan de slag gegaan.” In dit filmpje, gemaakt door team “Met Koopman op pad” roept Johan Bisschop op tot meedoen aan deze wedstrijd die zaterdag wordt gehouden in Hoogeveen.

Komende zondag 14 juli komt de wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad met de boekpresentatie van Albert Metselaar over de Pullevaarders en de Pulledagen van Hoogeveen. 21 juli komt deze videorubriek met een verslag van deze historische wedstrijd. Het delen van deze oproep en alle filmpjes van Koopman op pad wordt zeer gewaardeerd.Aflevering 30 2e jaargang (14 jul 2019)
Pullevaarders en Pulledagen in Koopman op pad
HOOGEVEEN – De Pullekoorts is weer uitgebroken, zeker nu we dankzij Albert Metselaar zijn nieuwste boekje er alles over hebben gelezen. “Koopman op pad” was bij de druk bezochte boekpresentatie in ‘t Schippershuus Hoogeveen.

Een aflevering die je moet zien om meer te weten te komen over de Pullevaarders en het ontstaan van de Pulledagen van Hoogeveen. Wil je er echt alles over weten, koop dan snel het boekje geschreven door Albert Metselaar bij de HEMA in Hoogeveen. Om de prijs van het boekje hoeft niemand het te laten. Volgend week is er een aflevering over Pullebok-loswedstrijd: In de nabijheid van de maritieme markt wordt/werd de Pullebok-loswedstrijd gehouden. Er komt / was een steiger waaraan een bok (boot) met twintig volle melkbussen ligt/lag afgemeerd. Een Pulle weegt per stuk ongeveer 35 kilo. Wie kan het snelst alle pullen uit de bok lossen? Hij of zij krijgt/kreeg de titel ‘Pullevaarder 2019’. Johan Bisschop, de voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen, zal hierover vertellen aangevuld met beelden over deze 13e juli 2019 waarin Hoogeveen in de historische modus staat/stond. Normaal zijn de wekelijkse afleveringen van deze videorubriek op zondag, maar speciaal voor deze historisch dag en de ontstane Pullekoorts is de aflevering van deze week al op zaterdag te zien.”.

Pullevaart
Vervoer van melkbussen (pullen) per bok naar de zuivelfabriek in Hoogeveen. Vanaf 1896, toen de melkfabriek in Hoogeveen in bedrijf werd gesteld, werden de melkbussen per bok uit Geesbrug, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Hollandscheveld, Echten, Noordseschut en Alteveer bij de boeren opgehaald en naar de fabriek gebracht. In 1950 werden bijv. door dertig pullevaarders bij ruim achttienhonderd boeren melk opgehaald. De ochtendmelk en de melk van de vorige middag werd vroeg in de morgen ingeladen. Rond tien uur kwamen de bokken bij de melkfabriek. Tijdens de verwerking in de fabriek bezorgden de pullevaarders pakjes en deden allerlei boodschappen voor de Hoogeveners. Aan het begin van de middag konden de pullen weer teruggebracht naar de boeren die de overgebleven ondermelk in het veevoer verwerkten.

De pullevaarders werkten op jaarcontracten waarbij de vervoersafstand, het aantal bediende boeren en de hoeveelheid vervoerde melk de hoogte van het salaris bepaalden. Tweemaal per maand werd het loon uitbetaald. Na de demping van de kanalen en de opkomst van het wegvervoer verdween de pullevaart in het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw. Tegenwoordig worden er in Hoogeveen elke zomer de ‘Pulledagen’ georganiseerd waarbij allerlei activiteiten plaatsvinden.