Column: De Medewerker Van Sinterklaas

Column door: Sieberen Voordewind
HOOGEVEEN – Kort geleden werd een medewerker van Sinterklaas op het station in Hoogeveen door een groepje tieners uitgemaakt voor onder andere “racist.” Omdat de sfeer zo bedreigend werd, stond de medewerker van de Sint op het punt om het spoednummer 112 te bellen.

Gelukkig kwam het niet zover omdat het groepje van ongeveer vijf personen dringend met de trein weg moesten. Dit deed mij denken aan wat de bekende Hoogevener René Karst eens zong: “Zwarte piet huilt, want weg is de gein.” En ja, het lijkt er steeds meer op, dat het gezicht van piet er niet meer mag uitzien zoals dat in het prentenboekje “Sint Nikolaas en zijn knecht” uit 1850 van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863) staat. En aan de andere kant leven we niet in 1863 maar in 2019. Wat betreft de kleur van het paard, heeft er ook een verandering plaatsgevonden. In het prentenboekje was het paard van de Sint bruin van kleur en in deze tijd wit. Maar er is niemand die daar een discussie over begint.

Het zijn trouwens niet de kinderen die de pietendiscussie in Nederland op gang hebben gebracht. Nu zijn er volwassenen tegen de donkere kleur van het gezicht van de piet zijn maar misschien zijn er volgende keer mensen die tegen de zwarte krullen zijn, zijn baret, de veer op zijn baret of zijn naam. Voor kinderen maakt het niet zoveel uit. Zij vinden het belangrijk dat hun feestje doorgaat, waarbij zij gelukkig niet meer bang hoeven te zijn om achterna gezeten te worden door een donkere piet met een zwaaiende roe in zijn hand.

Vandaag waren er twee roetpieten met hoepels op de hoofdstraat met kinderen aan het spelen. Wat hadden de pieten en de kinderen een plezier. En daar gaat het toch met een kinderfeestje om?
Illustratie uit de 1e editie (1850) van het prentenboekje: “Sint Nikolaas en zijn knecht.”

Dit bericht is geplaatst in Column, Gescheidenis met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie